Turen har kommit att summera herrlagets säsong 2022/2023. Vi tog en intervju med lagets huvudtränare Niklas Palmqvist och assisterande tränare Oscar Skantz!

Herrlaget höll det spännande hela vägen till slutet på säsongen. Herrar A kämpade om att slippa nedflyttning och klarade det starkt på slutet. Herrar B lyckades inte hålla marginalerna på rätt sida och slutar på nedflyttningsplats med sämre målskillnad.

Hur skulle ni summera säsongen som gått nu när seriespelet är slut?
– En säsong som inte riktigt gått som vi velat. Målet var att hänga med i toppen för A-laget och att etablera B-laget i div 3. Facit blev ju inte riktigt så, trots att vi i många matcher spelat bra så har vi haft för många dalar (i båda lagen). Det känns också som att vi kanske vaknat lite för sent på säsongen. Med det sagt så finns det positiva delar också. Vi har fått tillbaka en del nyckelspelare som varit skadade och flera spelare som har lyft sig under säsongens gång. Jag tycker också att vårt offensiva försvar har varit bra i många matcher och överraskat många motståndare och när vi har gjort jobbet i fötterna ordentligt så har det varit riktigt bra, summerar huvudtränare Niklas Palmqvist. 

Assisterande tränare Oscar Skantz fyller på:
– Håller med Palmen, även om säsongen inte slutade som vi velat så tycker jag vi har en hel del guldklimpar som vi tar med oss till nästa säsong. Vi har flera spelare som tagit stora kliv framåt för att fylla de skadedrabbade positionerna, vilket bådar gott inför nästa säsong.

Ni båda nämner att truppen förändrats under säsongen. På vilket sätt och hur har det sett ut i laget under säsongen?

– Precis som förra säsongen så känns det som att skador varit vardag. Det är alltid någon, i de flesta fall några, viktiga spelare på skadelistan. Första halvan av säsongen fick vi ju klara oss utan Simon Nyberg, Måns, Fabian och Ola (Oscar Gustavsson). När de sedan kom tillbaka så var det Teo som skadade sig samt att det började hagla hjärnskakningar bland målvakterna. Även Sasha som kom in i truppen under försäsongen försvann ut ganska tidigt, svarar Niklas.

– Det är väl just skadorna som satt prägel på säsongen som varit. De flesta förändringar har skett ”ofrivilligt” och har påverkat lagen otroligt mycket. Även om det alltid sker förändringar i lag så känns det som att denna säsong har varit speciell. Det positiva är att många av de spelare som varit frånvarande nu på senare veckorna har börjat ta sig tillbaka till spel, svarar Oscar.

Hur många hjärnskakningar har målvakterna fått?
– Vi började säsongen med sju målvakter på pappret och i slutet av säsongen hade vi väl knappt tre målvakter tillgängliga då Mattis, Brodin och Erik alla låg hemma med mer eller mindre allvarliga hjärnskakningar samt att Ola återigen fått en smäll på knät, säger Niklas.

Så det har varit svårt med kontinuiteten i truppen låter det som?
– Det har inte varit många (om någon) perioder då vi har kunnat mönstra full trupp varken på träning eller match vilket inte bara påverkat A-truppen utan självklart påverkar neråt också då vi har fått spela med lite tunnare trupp i B-laget, inte haft möjlighet att rotera/vila spelare som vi kanske behövt. Det positiva är att vi har haft många juniorer som har fått mer speltid än det kanske såg ut som från början och som har gjort det bra både i A- och B-laget, svarar Niklas.

Det har spelats många matcher under säsongen. Några matcher som sticker ut när ni tittar tillbaka?
– Det är svårt att inte ta upp sista matchen mot Vassunda. Inte bara för att den är närmast i minnet utan för stämningen i hallen, stämningen på plan, vad som stod på spel och hur det avgjordes under de sista minuterna, svarar Niklas leende.

Oscar fyller på:
– Utöver sista matchen som självklart sticker ut tycker jag vår inledningsmatch i serien mot Skogås var en väldigt bra match, speciellt då vi bara några veckor innan mött dem i en försäsongscup i Borlänge. Sen vill jag sticka in målfesten mot Tyrold hemma som slutade 37-37. Väldigt kul att se samtliga spelare ta för sig.

Niklas “Palmen” Palmqvist lägger till:
– Personligen älskar jag när det står mycket på spel och är fullt tryck på läktaren. Det syntes att det var många av spelarna som var riktigt glada och lättade efter matchen.

Vad har varit det roligaste som hänt under säsongen som gått?
– För mig personligen så var det att vara med och spela igen med B-laget under slutet av säsongen. Handboll är bra kul och även här så var det mycket att spela om de sista matcherna, svarar snabbt Niklas. 

– Jag tycker att det varit riktigt kul att se många av våra yngre spelare växa och ta mer och mer plats, samtidigt som våra mer rutinerade spelare tagit ett stort ansvar att hjälpa dessa spelare in i seniorverksamheten, svarar Oscar.

– Jag tycker också att Måns ”comeback” och målfest efter att Teo blivit skadad är otroligt stark och det var riktigt kul att se hur han växte med ansvaret och fick mer och mer självförtroende under andra halvan av säsongen, avslutar Niklas.

Vi tackar för summeringen och tankarna från säsongen som varit. Stort tack till herrlaget för alla matcher de bjudit oss på och vi ser fram emot nästa säsong!