Historia

Föreningens bildande

Sannadals SK bildades den 2 mars 1944 i ett skyddsrum på Sannadalsvägen 24 i förorten Gröndal i Stockholm. Sen dess har vi bedrivit verksamhet för barn, ungdomar och vuxna!

Flera sporter

Sannadals SK bildades som en fotbollsförening. Det har också under perioder funnits bowling och tennis på programmet. Handbollen startades upp 1947 och det har varit handboll sedan dess. Idag finns inga andra sporter inom Sannadals SK.

När föreningen bildades var direkt Sannadalskänslan något som utmärkte oss och den lever vidare än idag, starkare än någonsin bland alla aktiva medlemmar.

Sannadals SK 50 år

När Sannadals SK firade 50 år som aktiv förening år 1994 så sammanfattades våra 50 första år i en stor skrift. Klicka här för att läsa ett utdrag från den skriften. Hela finns att beställa genom att maila [email protected].

På kartan visar bokstaven H gården "Sannadal".

Namnet ”Sannadal”

Under hösten 2018 fick föreningen kontakt med Mats Loven. Mats och vår Gurra Lundqvist (som var med när föreningen bildades) träffades och gick igenom vad det vet om Gröndal och Sannadalsområdet. Mats hade intressant information om hur området fick sitt namn.

Namnet Sannadal kommer från den idag försvunna gården Sannadal, byggd omkring 1885 och uppkallad efter Susanna (Sanna) Lovén 1850-1921, född Carlsson. Hon var maka till gårdens förste ägare, Carl Johan Lovén, krigsarkivarie vid generalstaben i Stockholm samt ägare av Sannadals brödfabrik på Lövholmen i Liljeholmen – skriver Mats.

Västbergahallen

I slutet på 1970-talet flyttade Sannadals SK in i Västbergahallen som låg i Västberga Industriområde. Det var då skolidrottssal till Västberga Gymnasium som låg precis bredvid. Gymnasiet blev senare polishus istället.

Att få koncentrera föreningens verksamhet till Västbergahallen var ett framsteg för föreningen som tidigare var utspridd i flera hallar. Senare i början av 1990-talet blev vi även hallvärdar för hallen och fick tillgång till klubbrum och ansvarade för café på helgerna.

I början hade Sannadal endast tid på lördagar kl 12-15 och där trängdes de få lag som fanns i föreningen. Men senare hade Sannadal hela vardagskvällar på tisdagar och torsdagar samt tider på helgerna. Det blev en hemvist för föreningen där medlemmarna träffade varandra och kände sig hemma.

2012 flyttade dock Sannadals SK ut från hallen när Idrottsförvaltningen slutade hyra hallen. Då flyttade vi in i Västertorpshallen mer permanent och ett nytt kapitel i föreningens historia inleddes.

Handbollslekis i Västbergahallen
Sannadals café i Västbergahallen
Sannadal flyttar ut från Västbergahallen 2012.

Viktiga personer i Sannadals historia

Många engagerade och viktiga personer har genom åren varit aktiva i Sannadals SK. Vi kan tyvärr inte skriva om alla, men vi har här försökt lyfta fram några som vi minns.

Nils Ohlsson

Nils ”Nisse” Ohlsson var en väldigt viktig eldsjäl under föreningens första 50 år. Som många andra som var med vid föreningens bildande bodde han som 18-åring i husen vid Sannadalsvägen i Gröndal. Han blev direkt kassör och skötte den rollen med bravur väldigt länge.

Nisse var också den som kanske är absolut viktigast till anledningen att vi spelar handboll idag. Nisse spelade nämligen handboll i Årsta sen tidigare och när någon missade anmäla föreningen till fotbollens seriespel 1947 föreslog Nisse att vi skulle spela handboll istället. Sen dess har vi fortsatt med det. Tack Nisse!

Nisse var en eldsjäl i ordets sanna bemärkelse. Han var den som direkt började föra statistik över alla matcher som spelades och dela ut priser för 50 matcher osv. Matchprisernas fader! Något som vi är väldigt tacksamma för och vi fortsätter föra statistiken än idag. Det har gett oss en unik samling av vår historia med alla matcher spelade samlade i vårt register. Från första början.

Nils Ohlsson gick bort 1992 och vi är evigt tacksamma för det engagemang Nisse la ner i föreningen.

Nils Ohlsson
Trästatyn över Nils Ohlsson med sin cykel som han ständigt cyklade på.