Vi tog en pratstund med damlagets lagkapten Therese Strand mitt i försäsongsträningen.

Therese Strand anslöt till damlaget i januari 2022 efter ett par år uppehåll från handbollen. Med moderklubb Tibro HK och bl.a. några år spel i Skara HF har hon snabbt blivit en viktig del av laget som försvarsgeneral. Denna säsong fick hon också ta på sig kaptensbindeln och vi tog en liten pratstund med henne för att höra hur säsongen varit.

Serien är färdigspelad och Damer A slutar på en andraplats. Hur är din känsla när du tittar tillbaka på säsongen?
– Jag är ändå stolt när jag ser tillbaka på säsongen. Det var verkligen en säsong med höga toppar och djupa dalar, men jag tycker att vi som lag tar stora steg framåt. Jag brinner ju för försvarsspel och tycker det är häftigt vilken resa vi gjort där och är stolt över att det gör ont att möta oss bakåt. Att vi släpper in minst antal mål i serien är ingen slump. Sen är det såklart surt med en andraplats när vi känner att vi har potentialen till mer och spelar jämnt med de som vinner.

Hur har känslan varit på träningarna under säsongen?
– Väldigt bra tycker jag! Vi har höjt intensiteten och vågar smälla på varandra även på träning. Men vi har också utvecklats mycket i att coacha varandra och ge varandra feedback som gör att man utvecklar de små detaljerna. Samtidigt som det alltid varit en röd tråd att det är kul med handboll!

Vilken var höjdpunkten enligt dig under säsongen?
– Jag hade sjukt kul första matchen i ATG Svenska Cupen när vi mötte Vassunda borta och vi “gamla” fick spela matchen i svettband efter en förlust mot de unga i irländsk julafton. Vi spelade också riktigt bra handboll med mycket fart och spelglädje.

– Men annars så är det ju verkligen matcher som andra halvlek mot SK Kvarnberga borta som gör att man älskar handboll. Även om det är den förlusten som samtidigt svider mest!

Hur har truppen förändrats under säsongen?
– Vi har haft ett par tunga tapp under säsongen som absolut påverkat vår bredd och möjligheter att kasta om matchbilden, men jag tycker ändå att vi har en stark trupp! Det är en bra mix av åldrar och olika individuellt skickliga spelare som vi lyckats få väl samspelta. Många spelare har gjort en riktigt stark säsong, men några jag tycker sticker ut är alltid lika viktiga Nathalie Hanze som tar stort ansvar, My Järnefelt i mål som gör flera magiska matcher och nytillskottet Hanna Ek har verkligen vart en positiv överraskning!

Om vi avslutar med att titta lite framåt, vad krävs av laget för att lyckas med målsättningen nästa säsong?
– Det kommer krävas en hög träningsnärvaro och att vi fortsätter tro på vårt spel samtidigt som vi vågar slappna av och ha kul.

– Vi behöver ha en jämnare nivå sett över hela säsongen och oftare hålla oss på vår högsta nivå. Framförallt måste vi lyckas bryta och förändra när vi får dippar under en match. Vi spelar som bäst när vi har roligt och självförtroende, så vi behöver hjälpa varandra att hitta dit i alla lägen. Det känns också bra att det kommer upp många unga spelare till truppen nästa säsong som kommer bidra till bredd och många på träningarna.

Tack för pratstunden och nu tillbaka till försäsongsträningen.

Therese Strand, lagkapten, Sannadals SK Dam