Niklas “Palmen” Palmqvist lämnar uppdraget som huvudtränare för herrlaget efter sex säsonger för att istället driva laget framåt i rollen som herransvarig.

Niklas Palmqvist tog över som huvudtränare för herrlaget säsongen 2017/2018. Under de säsongerna lyckades herrlaget avancera till division 2 och har nu etablerat sig där. Nu är siktet inställt på högre divisioner, men efter att precis ha klarat sig kvar denna säsong väljer Niklas att kliva av som huvudtränare.

Istället tar Niklas över rollen som herransvarig efter Magnus Birath och kommer jobba runt herrlagsverksamheten som ett stöd till de nya tränarna och rekrytera spelare.

Varför väljer du att sluta som tränare?
– Jag känner själv att jag behöver en ny utmaning och sen också att utvecklingen av laget inte blivit den jag ville. Jag tror att både laget och jag behöver något nytt. Att resultaten inte blivit som vi velat i år är en annan sak. Det har ingenting med mitt val att kliva av som tränare att göra. Jag vet att de har bättre resultat och prestationer i sig, men jag tror inte att jag just nu är rätt person att ta det vidare.

Hur känns det då att lämna som tränare för herrlaget efter sex säsonger?
– Det är såklart tudelat. Det är en härlig grupp och vi har lärt känna varandra väldigt bra under de här åren. Men samtidigt så är det mitt eget val och det ska bli kul att komma vidare och göra något nytt. Förhoppningsvis kan jag bidra även i min nya roll och kommer att befinna mig nära laget även i fortsättningen.

Vad kommer du göra i din roll som herransvarig?
– Än så länge är det ganska öppet och jag har fått relativt ”fria tyglar” att forma min egen roll. Exakt hur den kommer att se ut är väl inte helt klart än, det kommer nog att få växa fram, men inledningsvis kommer jag att fokusera på övergången från ungdoms- till seniorspelare för våra juniorer samt lite rekrytering av spelare och ledare kring herr- och juniorlaget. Sedan kommer jag också att försöka vara tillgänglig och stötta seniortränarna i det de känner att de behöver.

Så om du tittar framåt, vilka är de största utmaningarna som herrlaget har framför sig?
– Svår fråga, men det handlar väl mycket om att lyckas behålla våra unga spelare och att på ett bra sätt göra dem redo för seniorspel. Om man tittar lite längre framåt så är det ju dessa spelare som förhoppningsvis ska vara bärande i seniorverksamheten inom några års tid. Vi har ju försökt att få in lite yngre spelare i seniorlaget de senaste åren och har väl påbörjat en liten generationsväxling, men den kommer att behöva genomföras på en lite större skala över de kommande 2-3 åren och det är alltid en utmaning. När man ska ersätta spelare som varit en stomme i laget i många år är det inte bara spelarna i sig som ska ersättas utan även deras värderingar och vad de stått för och även balansen och dynamiken i gruppen.

Vi tackar Niklas för tiden som tränare för herrlaget och är glada att han fortsätter driva föreningen framåt i en ny roll.

Vem som blir ny huvudtränare för herrlaget släpper vi om några dagar. Håll utkik!