Historia

Föreningens bildande

Sannadals SK bildades den 2 mars 1944 i ett skyddsrum på Sannadalsvägen 24 i förorten Gröndal i Stockholm. Sen dess har vi bedrivit verksamhet för barn, ungdomar och vuxna!

Flera sporter

Sannadals SK bildades som en fotbollsförening. Det har också under perioder funnits bowling och tennis på programmet. Handbollen startades upp 1947 och det har varit handboll sedan dess. Idag finns inga andra sporter inom Sannadals SK.

När föreningen bildades var direkt Sannadalskänslan något som utmärkte oss och den lever vidare än idag, starkare än någonsin bland alla aktiva medlemmar.

Bowling var en av idrotterna i Sannadals SK förr.

Sannadals SK 50 år

När Sannadals SK firade 50 år som aktiv förening år 1994 så sammanfattades våra 50 första år i en stor skrift. Framtagandet av skriften är en historia i sig. Dels var det ett otroligt jobb att skriva ner och sammanfatta alla 50 åren.

När väl det var klart tog sig Robert Hultqvist och Gustav Lundqvist till Länsförsäkringars kontor där de fått låna en tryckpress. De satt hela natten, tryckte upp 300 exemplar och tog sig igenom arbetet med hjälp av gräddstuvad pyttipanna. De signerade också alla exemplaren och de finns fortfarande några kvar i vårt klubbrum.

Klicka här för att läsa ett utdrag från den skriften. Hela finns att beställa genom att maila [email protected].

På kartan visar bokstaven H gården "Sannadal".

Namnet “Sannadal”

Under hösten 2018 fick föreningen kontakt med Mats Loven. Mats och vår Gurra Lundqvist (som var med när föreningen bildades) träffades och gick igenom vad det vet om Gröndal och Sannadalsområdet. Mats hade intressant information om hur området fick sitt namn.

Namnet Sannadal kommer från den idag försvunna gården Sannadal, byggd omkring 1885 och uppkallad efter Susanna (Sanna) Lovén 1850-1921, född Carlsson. Hon var maka till gårdens förste ägare, Carl Johan Lovén, krigsarkivarie vid generalstaben i Stockholm samt ägare av Sannadals brödfabrik på Lövholmen i Liljeholmen – skriver Mats.

Västbergahallen

I slutet på 1970-talet flyttade Sannadals SK in i Västbergahallen som låg i Västberga Industriområde. Det var då skolidrottssal till Västberga Gymnasium som låg precis bredvid. Gymnasiet blev senare polishus istället.

Att få koncentrera föreningens verksamhet till Västbergahallen var ett framsteg för föreningen som tidigare var utspridd i flera hallar. Senare i början av 1990-talet blev vi även hallvärdar för hallen och fick tillgång till klubbrum och ansvarade för café på helgerna.

I början hade Sannadal endast tid på lördagar kl 12-15 och där trängdes de få lag som fanns i föreningen. Men senare hade Sannadal hela vardagskvällar på tisdagar och torsdagar samt tider på helgerna. Det blev en hemvist för föreningen där medlemmarna träffade varandra och kände sig hemma.

2012 flyttade dock Sannadals SK ut från hallen när Idrottsförvaltningen slutade hyra hallen. Då flyttade vi in i Västertorpshallen mer permanent och ett nytt kapitel i föreningens historia inleddes.

Handbollslekis i Västbergahallen
Sannadals café i Västbergahallen
Sannadal flyttar ut från Västbergahallen 2012.
Johan & Leif under Sannadal Cup

Sannadal Cup

Mellan 1986 – 1995 så arrangerade Sannadals SK i mellandagarna mellan jul och nyår turneringen, Sannadal Cup.

1986 arrangerades turneringen för första gången i Västertorpshallens stora och lilla hall med ett 20-tal deltagande lag. Som mest spelades ett år över 200 matcher och turneringen spelades i Västertorps båda hallar, Brännkyrkahallen samt Västbergahallen. Lag från Göteborg, bland annat BK Baner, åkte till Stockholm för att delta.

Ett sista ryck att arrangera turneringen på påsken 1998 gjordes, men efter det saknades personer i föreningen att driva turneringen vidare och den lades ner.

Ett av åren testade vi att införa C-slutspel vilket var väldigt ovanligt på den tiden. Med “återkval” var ambitionen att fler lag skulle få spela fler matcher och inte bara de som gick till final. Men det blev ingen succé direkt (ledare var förvirrade på plats) och gjordes aldrig om. Men det var värt ett försök.

Enköpingslägret

1986 väcktes idén inom föreningen att åka på ett gemensamt träningsläger. Kjell Kundvall hade kontakter på Runeskolan i Åkersberga och dit åkte hela Sannadal 1986-1988. Året efter ville man testa något större och åkte då till Norrtälje där man bland annat bodde i campingstugor. Men 1990 åkte Sannadals SK för första gången till Enköping.

Föreningens gemensamma träningsläger i början på säsongen där alla är med. Från de yngsta till seniorlagen. En väldigt viktig samlingsplats för hela föreningen. Från åren i Enköping finns många minnen.

Restaurang Pucken, där vi åt alla måltider i många år. Idag äter vi i Westerlundska Gymansiets matsal som ligger lite närmare. Alla “poolspelen” där alla blandas i lag och spelar mot varandra. Lekarna på lördagskvällen där många bjudit på underhållning. Och många “mums-mums” har vi ätit genom åren.

Sannadals SK har alltså åkt till Enköping sen 1990. Men med ett undantag. 1994 missade någon att boka hallarna i Enköping och någon annan hann före. Men det misstaget har vi inte gjort om, utan nu har vi en stående bokning i Enköping.

Enköpingslägret 2010
Enköpingslägret 2015
Kjell Lundvall på Enköpingslägret
Träningsläger i Norrtälje, 1989
Sannadalsblaskan från november 1997.

Sannadalsblaskan

På det tidiga 80-talet var Gustav Lundqvist sekreterare och varje år inför säsongen gav han ut “Sannadalsbladet” som var bra information, men kanske lite sällan. Robert Hultqvist kände behovet av en lättare information med lite underhållande karaktär. Lite som de klasstidningarna man gjorde i skolan på denna tiden. Med utrymme för små reportage, korsord och roliga bilder.

Den första Sannadalsblaskan sattes ihop under två veckors halsfluss på en gammal Remington (skrivmaskin). Den togs emot väl och snart följde nya nummer. Efter en tid bildades en redaktion för Sannadalsblaskan. En av våra redaktörer var Martin Wikmark och hans son som spelade i P77.

Sannadalsblaskan fanns i några år, men försvann när Internet och vår hemsida såg sitt första ljus. Men kom sen tillbaka under 2010-talet när vi började skicka ut den som nyhetsbrev via e-post istället till alla medlemmar.

Personer i Sannadals historia

Många engagerade och viktiga personer har genom åren varit aktiva i Sannadals SK. Vi kan tyvärr inte skriva om alla, men vi har här försökt lyfta fram några.

Nils Ohlsson

Nils “Nisse” Ohlsson var en väldigt viktig eldsjäl under föreningens första 50 år. Som många andra som var med vid föreningens bildande bodde han som 18-åring i husen vid Sannadalsvägen i Gröndal. Han blev direkt kassör och skötte den rollen med bravur väldigt länge.

Nisse var också den som kanske är absolut viktigast till anledningen att vi spelar handboll idag. Nisse spelade nämligen handboll i Årsta sen tidigare och när någon missade anmäla föreningen till fotbollens seriespel 1947 föreslog Nisse att vi skulle spela handboll istället. Sen dess har vi fortsatt med det. Tack Nisse!

Nisse var en eldsjäl i ordets sanna bemärkelse. Han var den som direkt började föra statistik över alla matcher som spelades och dela ut priser för 50 matcher osv. Matchprisernas fader! Något som vi är väldigt tacksamma för och vi fortsätter föra statistiken än idag. Det har gett oss en unik samling av vår historia med alla matcher spelade samlade i vårt register. Från första början.

Nils Ohlsson gick bort 1992 och vi är evigt tacksamma för det engagemang Nisse bidrog med i föreningen.

Nils Ohlsson
Trästatyn över Nils Ohlsson med sin cykel som han ständigt cyklade på.
Ann Sjöling, årets ledare inom Stockholmshandbollen 1992/1993. Foto: Robert Hultqvist

Ann Sjöling

Ann Sjöling (tidigare Ann Moberg) började engagera sig som många andra föräldrar när hennes son Daniel Moberg började spela handboll 1986. Kort därefter blev hon ansvarig för Sannadals handbollskola och dottern Lena började också såklart. Ann spelade själv handboll i Lidingö SK, men blev en viktig person med stort engagemang i Sannadals SK under 80 till 90-talet.

Ann var otroligt bra på att bibehålla spelarnas intresse och göra det starkt. Hon utbildade sig på GHL och gick tränarkurs steg 1.

1993 tilldelades Ann det fina stipendiet “Årets ledare” inom Stockholmshandbollen säsongen 1992/1993. Det säger mycket om Anns gärning då Sannadal var en relativt liten klubb på den tiden.

Gustav Lundqvist

När föreningen bildades 1944 så var Gustav Lundqvist 13 år. Ryktet säger att medlemsavgiften på 10 öre i veckan var lite för dyrt för “Gurra”, men han fick vara med ändå. Det är både vi och Gurra glada för eftersom det blev början på många års engagemang.

Han spelade sin första handbollsmatch för Sannadals SK den 8 oktober 1950 och spelade sen handboll hela vägen fram till 1989 (!). Gustav spelade många handbollsmatcher och en specialitet var att köra “rundgång” vilket inte var så vanligt på den tiden. Totalt har det registrerats 521 officiella matcher i Sannadalströjan, fantastiskt!

Men han engagerade sig snart i styrelsen och hade i många decennier rollen som sekreterare. 2021 utsågs Gustav Lundqvist till hedersledamot i styrelsen. Han gillade att skriva och startade “Sannadalsbladet” som var en intern tidning om vad som hände i föreningen. Förutom att skriva så gillade Gustav även att rita och kännetecknas mest av sina fina pingviner han ritade.

Vi är tacksamma över Gustavs livslånga engagemang i vår förening!

Gustav Lundkvist & Nils Ohlsson
Leif Högstedt (t.v), på Eken cup med laguppställning i hand och väskan på axeln. Tillsammans med Claes Hansen (lagledare F77) och Christina Berghman.
Leif Högstedt

Leif Högstedt

1948 föddes Leif Högstedt på Södermalm. Ryktet säger att hans gympalärare skickade honom till Sannadals SK vilket vi är evigt tacksamma för. På 70-talet vid ungefär 35 års ålder blev han kassör i Sannadals SK. Ett ansvar och en roll han behöll till i början av 2000-talet.

Under dessa år hade Leffe stenkoll på Sannadals ekonomi och en stor del i att vi under många decennier varit en väldigt välskött förening. Ett arv som lever vidare än idag och Sannadals SK står på stabil grund. Men Leif var inte bara en kassör, utan väldigt engagerad i Sannadals utveckling. Han var drivande i att starta upp 63-lagen och efterföljande årgångar.

Leif tog sen i början på 2000-talet en paus, men kom tillbaka som ledare när det var dags för barnbarnen att spela handboll och blev tränare för pojkar födda 2009 några år.

De som har koll säger att Leif under sina år i Sannadals SK spelat 544 matcher. Ett ansenligt antal matcher och inte många har lyckats spela så många i Sannadals historia.

Vi är oerhört glada för det engagemang Leif lagt ner i vår förening genom åren. En riktig eldsjäl!

Anne Sulkanen

När P79 inför en match i Farstahallen var för få spelare kom ett lugnande besked från en av spelarna, kusinen var på väg. Denna kusin var Niklas Fredblad, son till Anne Sulkanen, som redan var i hallen den matchen och genast tog på sig ledarrollen.

Anne snabbt gick med i klubben och blev styrelseledamot i Sannadals SK under 80-talet. Under sina år som funktionär i klubben var Anne en enorm kraft och en källa till idéer. Anne var med och startade hemmaevenemangen i Västbergahallen, hjälpte på Sannadal Cup, tog hand om material som t.ex. bollar och shorts, men kanske det mest minnesvärda av allt var en snygg träningsoverall. Den kända “glassbilsoverallen” och kanske den bästa kvalitetsoverallen vi haft i klubben.

Anne höll också ledarmöten samt kontakterna med ledarna samt var involverad i ta fram den “Rödvita tråden”. Annes dotter Jennie Fredblad var också spelare i F77.  Ryktet säger att Anne också var en mycket duktig bowlingspelare.

Stort tack Anne Sulkanen för din tid och ditt engagemang!

Anne Sulkanen
Robert Hultqvist i "Glassbildoverallen" som användes på 80-talet.